lördag 8 september 2007

Saffranspilaff utan Saffran

Efter en lång och tung sommar utan sol, ville kollektivet höja moralen med lite upplyffande mat. Därför annordnades det en fest till äran av den nyligen anlände öst-asiatiske operative, som fanns med att hjälpa till och bidra med ny information från fjärran öst. Rätterna som serverades var Saffrans Pilaff, Grön melonsallad (Gurka, plommontomater, grönsallad, honungsmelonkulor, salt och citron) och Marinerade kidneybönor.Saffranspilaff utan Saffran

"Pilaffen" sägs vara ursprunget till det vi kallar "Risotto" i sverige, även om det nog är mer besläktat med den spanska "Paean" vad gäller tillagningssätt. Rätten har i vilket fall starka band till den anarkistiska arbetarklassen och kunde därför inte förmås att blandas med den mest kapitalistiska av alla kryddor, Saffran. Kollektivet valda istället att använda sig utav Gurkmeja för den gula färgen. Om smaken blivit annorluna så är den åtminstone mer politiskt korrekt.

5 dl koktris (helst en oklibbig sort)
2 dl kokta kikärtor (eller en burk)
1 Gullök, fin hackad.
1 dl hackad persilja
1 halv squash, tärnad.
2-3 Morötter, tärnade.
1 näve körsbärstomater, i halvor.
2dl rostade cashewnötter
10-12 stora färska champinjoner, hackade.
(1 halvt paket tofu, närnad)

4 Vitlöksklyftor
Gurkmeja
salt
vit och svartpeppar
olivolja (en dryg deciliter)

Stek upp champinjonerna utan olja, tills att all vätska har torkat bort. Tillsätt därefter kryddor, vitlök (tofu) och olja. Låt det hela fräsa ett par minuter. När det hela luktar gott, tillsätt återstående ingredienser utom riset. När morötterna börjar mjukna tillsätter du riset, som också får stekas i ett par minuter. Färdigt!!!

(I en pilaff skall i själva verket primörerna stekas först, för att sen med okoktris kokas ihop till en rätt. Risken finns ju att allt blir väldigt klibbigt o tråkigt, men försök vilken väg ni känner passar bäst)

6 kommentarer:

UndergroundCooking sa...

Gött att ha er tillbaka igen! Vi ser fram emot en hel hög med inlägg framöver!

björn sa...

hallå kompisar. lägg gärna upp en banner till vegomässan på er blogg!
all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet!
http://vegomassan.org/?subaction=showfull&id=1192296165&ucat=1

Smartphone sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Smartphone, I hope you enjoy. The address is http://smartphone-brasil.blogspot.com. A hug.

jonas sa...

Hej!

Ni är välkomna att registera er fina blogg på www.veggiemind.com/veggietoppen

Mvh/ Jonas

Fredrik sa...

Jag har svängt ihop en namninsamling för att försöka få Dafgårds, Hälsans kök med flera att ta bort ägg och mjölk ur sina “vegetariska” produkter! Skriv på på http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2436

Anonym sa...

lart mycket